1. Dacă te uiți la alegerile făcute pe plan educațional și apoi profesional, ai putut să faci alegeri proprii sau ai fost îndrumată de către părinții?
(Ex: „O să mori de foame dacă te duci la… Mergi la…., că așa o să găsești un serviciu bun.”)
Nu prea am fost îndrumată. Eu am vrut să vin la București, ei nu prea voiau să mă lase la facultate aici. Am insistat si m-au lăsat. Mi-ar fi plăcut să primesc mai mult ghidaj din partea lor, am simțit că sunt destul de singură în tot.
2. Ce te înfurie cel mai tare când te gândești la relația cu părinții tăi în copilărie?
Mă înfurie faptul că eram mereu comparată cu alți copii, alții erau mai buni, mai cuminți, mai deștepți și că mă simțeam singură, pentru că emoțional nu erau acolo pentru mine.
3. Care este cea mai mare nedreptate care simți/crezi că ți-a fost făcută de către părinți?
Că nu am fost apreciată pentru cine eram și trebuia să fiu mereu comparată cu alții.
4. Nu de puține ori părinții foloseau amenințări sau șantaje pentru a-i face pe copii să asculte. (Ex: „Dacă nu vii acasă la ora stabilită, nu mai ieși niciodată.” / „Dacă nu iei note bune, nu mai pupi nimic.”)
În cazul tău, care era amenințarea cu care te-ai confruntat când erai copil? Credeai că se va întâmpla? Care era sentimentul pe care l-ai trăit?
Sigur au fost folosite și în cazul meu genul acesta de amenințări, cred că cele mai dese erau legate de faptul că nu mai primesc cadouri sau recompense dacă nu fac ceva anume.
5. Crezi că această amenințare are consecințe acum în viața de adult?
Da, sunt sigură. Pentru că practicam și eu cu ceilalți fix același comportament.
6. În mod inconștient familia transmite mesaje care ne programează viața într-un mod care de cele mai multe ori este negativ. (Ex: „Să nu ai încredere în nimeni.” / „Nimeni nu îți vrea binele mai mult ca noi (părinții).)” / „Tot ceea ce îți zic este pentru binele tău.”)
Care crezi că este acest mesajul care ti-a fost transmis? Are consecințe în viața de adult?
„Viața e grea”, „banii se obțin greu”, „nu trebuie să ai încredere în nimeni”.
M-au afectat pentru că mi-au pus bețe în roate în carieră, totul a fost greu și banii au venit greu.
7. „Nu-mi permit să mă odihnesc pentru cĂ mama mea a fost nevoită sĂ muncească mult și din greu pentru a ne putea întreține.” Acesta este un exemplu de loialitate față de părinți/familie pe care copiii, chiar și atunci cand ajung adulți, continuă să o aibă față de familie.
În ce fel crezi că le ești tu loial părinților/familie?
Am mai intrat în rolul de salvator, mai ales pentru mama. Și uneori aplic aceeași atitudine de ceartă și agasare, așa cum făcea ea cu mine când eram copil. Cred că sunt loială uneori când practic aceleași pattern-uri pe care le-am învățat de la ei, fie în relația cu mine, fie cu partenerul meu.
8. Care sunt lucrurile pe care părinții tăi ți le cer și nu îndrăznești să îi refuzi?
Când vine vorba să le cumpăr ceva anume de care au nevoie, mai ales pe zona de sănătate: pastile, suplimente etc.
9. Se întâmplă să ai resentimente față de părinții tăi pentru că ei nu s-au purtat cu tine așa cum ne indică azi multitudinea de informații despre cum se cresc copiii și cum cel mai probabil te străduiești și tu?
Da, se întâmplă să mai am din când în când resentimente, dar mă gândesc că atât au știut și putut, la momentul respectiv.
10. Ce le sugerezi celor care au trecut printr-o copilărie asemănătoare?
Să aibă încredere în ei și să nu se mai compare cu ceilalți, au unicitatea lor și nu trebuie căutată în exterior. Să îi înțeleagă pe părinți că atât au știut și putut la vremea lor și tot ce au făcut au făcut din iubire, să ne fie bine, chiar dacă la prima vedere nu pare așa.