Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

 

„Pentru noi, cei care trebuie să învățăm să gestionăm sau să lăsăm în urmă relațiile sănătoase de familie – noi suntem răspunsul, nicidecum oamenii pe care nu-i putem controla!

„Ghidul familiei imperfecte” – Nedra Glover Tawwab

 

Cei mai mulți dintre noi încă așteptăm și ne dorim ca parintii nostrii să se schimbe și să-si recunoască greșelile făcute în creșterea noastră, pentru ca noi să putem în sfârșit să fim bine, să ne putem relaxa și bucura de viață.

Nu spun că este greșit, dar cu siguranță, să aștepți ca părinții tăi să facă primul pas pentru ca tu să fii bine, îți poate da sentimentul de lipsă de control asupra vieții tale. Îți poate scădea stima de sine, ceea ce va periclita imaginea de sine pozitivă. Și toate acestea reprezintă factori de risc cu posibile consecințe asupra sănătății tale psihice, împiedicându-ți construirea rezilienței.

Iar rezilienta ne este necesară pentru a ne adapta cu succes la situații dificile și a face față riscurilor sau disfuncționalităților.

Spre deosebire de copilărie, când aceasta se forma din întâmplare, acum, la vârsta adultă, ne putem dezvolta cu succes reziliența prin întărirea caracteristicilor individuale, cunoscute și ca factori de protecție și facilitatori ai rezilienței. Dintre acestea amintesc: stima de sine, sentimentul de control asupra vieții noastre, umorul, creativitate etc. Adică fix acelea care scad atunci când așteptăm și suntem dependenți de altcineva pentru a putea fi bine cu noi înșine, când le dăm puterea celorlalți. 

Pentru a-ti putea dezvolta aceste caracteristici individuale care să îți faciliteze rezilienta în propria viață, ai nevoie de câteva abilități pe care le voi enumera în continuare. Și, foarte important, să crezi că POȚI. Să crezi că viața ta poate fi diferită, mai bună.

1. Abilitatea de a ști ce vrei – Cum ai vrea sa arate relația cu părinții tăi? Cum ai vrea să te simți pe parcursul procesului de transformare a relației cu ei? Ce emoții păstrezi și la ce emoții vrei sa renunti? Ce emoții noi vrei să simți? Cum arată modul în care ai vrea să-ți exprimi emoțiile în fața lor și modul în care alegi să accepți apropierea lor? 

2. Renunță la lucrurile care nu vrei să mai facă parte din viața ta – învățând să renunți la ce nu-ți mai folosește, începi să devii mai rezilient. Cu cât devii mai rezilient cu atât îți va fi mai ușor să renunți la tot ce este nefolositor și îți ia din energia de care ai mare nevoie pentru a te recupera. 

Renunță să te mai critici și alege să te accepți așa cum ești. Alege să te iubești și să te respecți.

3. Găsește echilibrul între trecut și prezent. Vindecarea nu înseamnă să ștergi cu buretele trecutul. Înseamnă sa iei ceea ce este folositor, precum toate calitățile dobândite până acum și să transformi slăbiciunile în puncte forte.

4. Oferă-ți acele lucruri pe care ți le-ai dorit și nu le-ai putut avea. Ofera-ti șansa de a fi așa cum n-ai avut voie să fii atunci cand erai mic: liber, bucuros, încrezător, deschis.

5. Fă-ți darul de a fi tu însuți, autentic –  renunță la teama de a fi așa cum ești tu. Dă-ți voie să ai încredere-n tine și în propria judecată. Renunță la control și dă-ti voie să primești iubirea și conectarea cu ceilalți. În copilărie ți-au fost limitate identitatea și comportamentele, acum da-ti voie să te dezvolți fără a te restricționa tu însuți.

6. Începe să te placi și să te iubești – renunță la a mai vrea să fii copilul perfect și alege să devii versiunea ta cea mai bună și nu cea perfectă. O versiune cu rele și cu bune. Acea versiune care nu se lasă controlată de ceilalți, căreia nu îi este teamă de ea însăși, nu copiază alte persoane și nu se vede prin filtrele altcuiva. 

7. Dezvoltă limite – dă-ți voie să spui “nu” și creează limite. Pentru că limitele nu sunt ceva cu care te naști, ci sunt ceva ce înveți că ai nevoie și le impui pentru a-ți atinge autonomia. Descoperă-ți convingerile și valorile, astfel încât să poți pune limite fără vinovăție și cu încredere că este spre binele tău, în concordanță cu credințele și valorile tale.

8. Dezvoltă-ți abilitatea de a primi, astfel încât să devii rezilient. Nu mai insista să faci totul singur ci dă-ți voie să fii ajutat. Dă-le voie oamenilor în viața ta și acceptă contribuția lor. Primește dragostea atunci când ți se oferă… Primește bucuria, frumusețea, liniștea, compasiunea… Primește toate acestea pentru a te putea dezvolta, pentru a te putea recupera…

Dezvoltând aceste abilități, poți crește gradul de satisfacție al vieții tale, calitatea vieții și te ajută să descoperi Sinele tău adevărat dincolo de cum ai fost modelat să fii. 

Leave a Comment: